Spiras ljus

Västsvenska belysningssälskapet bjöd in till visning av Spira. Ett välbesökt studiebesök där vi fick möjligheten att se och fråga på varje lampa vi kunde finna i huset. Och vilket hus sen. Vissa bitar så briljanta att man häpnar. Vist finns det missar och dråpliga fel som blivit längs vägen. Men vad kan annat förväntas i ett sådant jättebygge. Kent Hulusjö berättade om processen och tanken med ljuset. En underbar afton och mycket rolig belysning fick vi se. Det finns mycket att upptäcka och se i Spira so här kommer bara ett litet utdrag av det som tittades på och diskuterades under kvällen. 

Inledning i konsert salen som sägs ha lyckats extremt väl med akustiken. 

I taket är en stjärnhimmel installerad med 400 fiberpunkter. Det är en korrekt (om än lite komprimerad) karta över hur stjärnorna var över Jönköping den 31/12-2010. Drivs av en 150W HID projektor gömd uppe i taket. De röda prickarna är en reflektion i extrabelysningen, råkade bli av min kamera.

Färgkodade ingångar till de olika delarna. Konsertsalen röd, lilla salongen blå och teatern grön. Ljusbilden på väggen ska återspegla fasadens vertikaler och även påminna om teaterns "ljuskäglor"

De för platsen specialdesignade ljsubärarna är designade av Ingegärd Råman och framtagna i samarbete med Fagerhult. 1200 kg tung, ca 900W är de tre största, ytterligare två mindre kompletterar dem.

En snabb blick på fasadbelysnignen i det för kvällen otroligt kalla  vinden. Än är inte gestaltningen klar vad gäller husets fasader och en del arbete kvarstår. Återkommer troligen till detta i framtida inlägg. 

Fasadens färger återkommer på många ställen, som här i golvet. Det röda är elden, det gröna skogen. Som i sagorna, som i John Bauers skogar, som i livet självt. I korridorer och liknande är alla armaturer indragna mot de vertikala ytorna för att lätta upp väggarna och inte släppa så mycket på golven. Det har visat sig att de kan dra ner mycket på effekten med denna princip. 

Mellan den publika delen och den administrativa går en lång, hög korridor. Dagtid mycket vackert illuminerade av dagsljusets insläpp genom orange och vita glas. Tittar ni noga ser ni arkitekten själv, Gert Wingård nere i folksamlingen på golvet.

Alla armaturer i taket är oregelbundet placerade. Inga luxmattor eller rutmönster här inte. Organiskt och inspirerat efter stjärnhimlen har de kastats ut där de behövs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar