Våren är här!


Ljuset knoppas och snart står armaturerna i full blom.

Det knakar och växer och vist kan det göra ont när knoppar brister. Det formligen sjuder när det gäller belysningens växtkraft i kommunen. Trots den bistra kylan som råder utanför så känns vårens kraft i det arbete vi nu utför. Armaturerna sjuder upp som vårlökar, projekten kommer in som vårvindar med energi och livskraft. Vilket år jag går mot. Lite av vad som händer i Jönköpings kommun vad gäller belysning på ute sidan så.

1.       Jönköping antog ett nytt belysningsprogram 2011. I samband med det jobbades även ett åtgärdsprogram för Jönköpings stadskärna fram. Det rör sig om 13 platser och objekt i staden som ska få förnyad belysning de kommande två åren. Det är torg, parker och vatten som är temat på detta program. Projektet är helt klart vad gäller val av platser, finansiering och vissa är även på gång att installeras. Flera platser detaljplaneras just nu och kommer börja byggas under våren.

2.       Vi har påbörjat ett stort teknikbyte av våra kvarvarande kvicksilverlampor. Det rör sig om mellan 9000 och 12000 st, eller mellan 40 och 50% av totala beståndet. Ett arbete som ska pågå under 4 år och en omfattande investeringsplan. Mest är det vägar och gator som omfattas. Här har vi också vår stora svaghet, vi påbörjade detta projekt sent och har nu massor att göra. Men vi har en enorm potential. Vi kommer att sänka vår energiförbrukning enormt och vi kommer få en belysningsanläggning i topp skick när vi är klara. 

3.       Inom ramen för det vi kallar för Trygghetsprojektet går vi igenom gångtunnlar, parker, cykelvägar och busshållsplatser i syfte att höja tryggehtsupplevelsen. Ett projekt som pågått sedan 2010 och avslutas i år. Bland annat har det givit att alla gång- och cykeltunnlar i staden har fått ny belysning. En del busshållsplatser har fått omgjord belysning. Vissa fonder i staden har förstärkts.

4.       Vi har gått in i projektet Uthållig Kommun tillsammans med Energimyndigheten. Här ska vi bygga några spjutspetsexempel inom belysning i utemiljö. Ett projekt med flera andra kommuner där vi ska dra lärdomar av varandras arbeten. I detta projekt kommer vår första närvarostyrda gc-väg att bli klar under våren. Men flera intressanta projekt kommer färdigställas inom ramen för detta projekt.

Utöver detta har vi gjort en stor satsning på belysning i Huskvarna. Fyra parker har fått helt nya anläggningar. Vi har gjort byten inne i Jönköping på vår gågata och halverat effekten på belysningen och fått en mycket bättre ljusmiljö. Vi håller på att titta på Gränna och hur vi ska lyfta delar av den orten med bland annat belysning. Runt en av våra sjöar i staden, Munksjön, har vi skapat flera nya grillplatser, utomhusgym och rustat gångstråket. I detta har vi passat på att skapa flera upplevelser med ljusets hjälp för de som bevistar dessa platser kvällstid. Här har vi också gjort ett mörkerval. Alltså planerat mörker i en del av projektet. Lika viktigt som planera ljuset.

Så det kan nog med fog sägas att vi har jobbat hårt med att höja upp statusen på vår belysning och har några år till där vi ska jobba ändå hårdare för att få ihop helheten. Vi jobbar även med planerna på vår utbyggnad. Till 2020 ska Jönköping växa till 200 000 invånare, från sina 150 000 i dag. Det är ett enormt utbyggnadsområde av gammal fabriks mark som ska omvandlas till stad under denna period. Redan nu tittar vi på vilka värden som ska gälla för vårt ljus och mörker i staden. Här har vi möjligheten att tidigt vara med i processen och skapa goda förutsättningar för belysningen för den framtida staden.

Ja det blev vist lite propaganda för vår egen förträfflighet här i Jönköping. Men vad annat än att ha en rätt stor stolthet över att jobba i en kommun som inte bara anställer sin egen belysningskompetens utan också skjuter till medlen och förutsättningarna för att denne ska kunna lyfta illumineringen av vår omvärld till högre höjder. Kanske går det i detta hitta något att lyfta upp. Samarbetet mellan trygghet, underhåll, estetik och stadsplanering? Hur vi planerar för människan i centrum? Eller något helt annat, ska fundera vidare. Till dess har du/ni lite att ögna på och fundera ni med.

Tack så länge och skapa dig en bra dag.






Kommunens belysning spirar och Spira lyser. Fotto Éric Moreau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar