Åparken


 Nu har Åparken i Huskvarna blivit klar och invigd. Där finner vi konstverket Kvarnen av Lisa Gerdin. Ett monument i tegel. På kvällen är det även ett levande, ljus andandes tingest. I dess överliggare är det monterat en LED list som sakta dimmas upp och ner.  Ett pulsens slag som får det hela att ha ett eget liv.
Resten av parken har fått ny belysning, nya bryggor och bänkar, nya anslutningar med trappor och gångväg. Helt enkelt, en bättre utformning överlag. Huskvarnas röda har använts på stolpar, papperskorga och bänkar. Det ger på dagen en färgkick att strosa längs Huskvarnaån och skåda detta nygammla stråk.

Denna bild är något överexponerat för att kunna se marken och det omkringliggande bättre.

Ett glödande lugn härskar över statyn när den i natten pulserande signalerar sin närvaro.

En av två bryggor med sittbänkar. Brädorna blev dock lite för tätt satta kan tyckas. På håll gnistrar ljuset till inifrån deras konstruktion. PÅ nära håll syns inte mycket av den effekten. Lite synd, men det lär man sig av för framtiden. Kanten är markerad med en prickad linje markeringsljus för att påvisa vilken sida bryggan man håller sig torr och var man blir blöt. 

Nya uppgångar på båda sidor om Esplanadbron så man kommer till parken eller därifrån lättare. Trappan har egen belysning medan planteringarna på terrasserna fungerar bra i det spillljus vi har från bron och gångvägen runt omkring. 
Parkens norra sida sedd från toppen av trappan ner från Esplanadbron. Inte en bra tagen bild, överexponerad och illa  men det syns ändå iden bakom det hela. Pilträd som belyses med markstrålkastare, stråkets sträckning och den mörka ån som ligger stilla på andra sidan. Träden bildar en bra fond att röra sig mot från både denna sida och om man kommer norrifrån ner mot Åparken.

Esplanadbrons gång- och cyckelväg har fått en förstärkning i form av LED lister i räcket. Här blev det ett initialt problem då vi antingen var tvungna att bygga om hela räcket eller välja att installera i vart annat fack. Det blev till att pröva och simulera. Det visade sig att vartannat inte blev så dumt och dessutom, bara halva installerade effekten mot ursprungstanken. Vinst!
Detta är simuleringen/montage gjord i Photoschop efter att ha monterat en list i ett av facken. Svårare ska det inte vara att testa en ide. Klipp och klistra. Som ni ser i den första bilden har räcket ändrats något från detta gamla. Gallret har bytts mot ett tätare för mer ljusreflektion och påkörningsbalken har tagits bort i samband med det. Ytterligare en vinst för ljusets spridning. 


Undergången har fått en säsongs förändring. Liksom polonerna på Munksjöbron inne i Jönköping ändrar denna undergång färg efter årstid. En tydlig påminnelse just nu om att julen närmar sig.  Dessutom lättare att skapa upplevelsen av en trygg undergång med lägre effekt inne i tunneln än utanför. Gå mot ljuset, det är mottot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar