Byby Sixties

Nu går verkligen en epok i graven. 60W glödlampan är nu ett minne blott och tackas för sina dryga 100 år i vår historia. I går något som tillverkades, i dag något som är förbjudet att ens importera. Då en lysande stjärna, nu ett museeföremål. Då en vardags sak i vars och ens hem, nu ett industriminne. Dess betydelse för utvecklingen av teknik, industri, arbetstider m.m. går knappt att förstå. Dess fina sken har lett oss genom mörka korridorer, belyst studenters flit i bibliotek, lockat kunder till affärer och illuminerat museum.
Det går snabbt, Googlar du på "60W glödlampa" så är de första 20-30 bilderna du får upp inte på glödlampor utan dess ersättare. Dess existens mals snabbt ner i historiens kvarn.

För att kort återberätta starten så här i slutet. De första glödlamporna kunde beskådas redan 1854, en urmakare i New York, Henirich Goebel tillverkade dessa med hjälp av evakuerade parfymflaskor och glödtråd av förkolnad bambu. Brinntiden var hela 200 timmar. Men då det inte fanns ett fungerande elnät slutade han och återgick till sina klockor.
Engelskmannen Joseph Swan och ryssen Lodyguine gjorde även de glödlampor. Detta under 1870 talets början. Först 1879 visade Edison upp sin glödlampa med tråd av förkolnad bomull med brinntiden 45 timmar. Att det senare är hans namn som får vara ledsagande i denna uppfinning är för att han satte formen, klot formad glaskolv, som blev en standard. Han uppfann även socklar, strömbrytarte m.m.
Sen hände massor fram till 1913, därefter har ingen teknisk förfining av glödlampan skett. Jo 1933 möjliggjordes en förbättring i glödtrådsmaterialet att man kunde göra en dubbelspiral. En liten förbättring men sen har det varit stopp.

Så nu slocknar den så sakteliga, nu fasas den ut, nu försvinner dess sken och ur historien den träder.
Det finns så mycket att säga om den, runt den, dess ersättare och hur tendenser i värden ändrats i dess sken. Klumpen i halsen växer när jag symboliskt släcker min skrivbordslampa och ersätter glödlampan med en LED. God natt, må du vila i frid.

I förgrunden Edisons första prototyplampa
och i bakgrunden några av de andra varianterna
som andra har gjort innan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar