Ljusinflation

I belysningsplanering är det, liksom i stadsbyggnadsplanering, viktigt att ta hänsyn till samband i staden och se till helheten. En byggnad som belyses för starkt kan få närliggande byggnader och övriga närområdet att upplevas som mörkare än tidigare. Om då ljusnivån i hela området höjs, för att väga upp det starkare ljuset, uppstår ljusinflation. Att höja ljusnivån kan också ge sämre synbarhet om kontrasterna blir för stora. Det mörka framstår då som ännu mörkare och det ljusa kan få en bländande effekt. Lösningen är att sänka ljusnivån så det mörka lättar och framstår som mindre kompakt och ogenomträngligt. Vid varje ny ljussättning ska hänsyn tas till omkringliggande belysning samt planerad ljussättning för att väga ljusnivåerna i hela området mot varandra.
En varierande ljusmiljö som är omsorgsfullt utformad bidrar till skönhet.
Olika höjder, nivåer och riktningar kan blandas för att skapa en livfull och vacker miljö. Detta låter sig göras även om man sparar in på den installerade total effekten.
För mycket ljus trots lite!
På en annars, lite mörkare, visuellt fungerande gata slår helt plötsligt allt seende ut av en skylt på en busshållplats. Den allt för vanligaa åtgärden är tyvärr att höja ljuset på övriga gatan för att jämna ut kontrasterna. Det enkla svaret är att inte använda standardbelysningen i skylten utan ta ner effekten betydligt och plötsligt fungerar allt igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar