Än är det ljust

Varje fasad är unik i sitt sätt att bära ljuset, hur material och struktur fungerar med olika riktningar och ljusfärger. Det kan användas för att skapa skönhet, trygghetsupplevelser, markera funktion eller bara för att förändra rummets uttryck. Det går att göra på många olika sätt. Jag presenterar här några exempel från Jönköping och ett riktigt dåligt exempel, från en icke namngiven stad, i slutet.. 
På Norra kyrkogården har detta kapell fått en mycket enkel fasadbelysning. Det bidrar till att skapa en tydlig fond  på kyrkogården. Det skapar trygghet att gå mot ljus. Enkelt och funktionellt. 

Rådhusets fasad sedd från Rådhusparken. Här har två olika lösningar gjorts för byggnaden. Entrén, mitten sektionen på huset har en på fasaden monterad belysning medan den övriga byggnaden belyses med markstrålkastare.  


Gammla Rådhuset på Hovrättstorget. Ljus inifrån byggnaden bidrar mer till tryggheten i stadsrummet. Genom att väga nivån på de yttre vertikala ytorna mot det invändiga luminanserna kan en mycket vacker och väl fungerande helhet skapas. Lägg märke till hur takfoten fångar upp ljuset och skapar en vacker linje mot himmelens mörker. 


Per Brhae gymnasiet vi Brhae parken. En belysning som mejslar fram arkitekturen och skapar en bra fond att gå mot. Spelet mellan skuggor och ljus tycker jag är vackert och harmonicerat. 


Kristine Kyrka har ett fokus runt sina fönster med hjälp av markstrålkastare. Bilden är lite missvisande då det oftast är tänt inifrån med en liten nattbelysning för att väga upp. Jag kan tycka att taket skulle ha lättats en aning för att lyfta fram byggnadens struktur tydligare. 

Transformatorstation vid Hamnkanalen. Borstad, rostfritt stål i ett bandmönster som fångar det omgivande ljuset och glänser i natten. Innanför ett lätt belysning för att lyfta fram formen och få ringarna att delvis sväva i mörkret. 








En ogenomtänkt fasadbelysning är inte bara förfulande. Den kan dessutom skapar tomma hål i fasaden och vara rent negativ för gatans ljus. De mörka fönstren uppfattas av många som hotfulla. Byggnaden ser övergiven ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar