Trygg?


Känslan av trygghet, det vill säga att kunna, vilja och våga röra sig fritt i staden under dygnets alla timmar, har stor betydelse för stadens attraktionskraft. Endast föreställningen av möjliga, otäcka scenarion räcker för att skapa en känsla av rädsla och otrygghet. För att öka tryggheten i staden bör belysningen därför förbättras även på platser med låg brottsstatistik där många människor rör sig. Hur tryggt ett område upplevs varierar mellan olika personer och grupper. Faktorer som ålder, etnicitet, sexuell läggning och funktionsnedsättningar påverkar, men den faktor som spelar störst roll för trygghetsupplevelsen är kön. Kvinnor upplever generellt en högre grad av otrygghet än män, vilket gör att deras rörlighet i det offentliga rummet blir mer begränsad.
Att ta hänsyn till trygghetsaspekterna vid ljussättning är ett sätt att arbeta med jämställdhet eftersom det finns en generell skillnad på hur kvinnor och män förhåller sig till risker i den offentliga miljön. Ljus blir en tillgänglighetsfråga, en trygghetsfråga och en fråga om rätten att kunna nyttja en plats så som den är tänkt att användas, även kvällstid.

Otryggheten uppkommer av att inte kunna utläsa vart man ska eller vad som finns runt omkring. Det i sin tur leder till att färre väljer att vistas där. I detta fall finns en ingång till en gård, helt dold bakom buskage och mörker. Att gatan är ljus hjälper inte då faran ligger i det okända i mörkret.
I detta fall ger den transparenta trappan en god översikt över platsen vid  stationen. Tydligt syns om någon är på väg i trapphuset. Samma sak tvärt om, du ser tydligt din omgivning utanför innan du kommer ut därifrån. Överblickbarheten bidrar till att öka trygghetsupplevelsen.  
Att trottoaren och vägen är ljus skapar oftast inte en upplevelse av trygghet då mörkret runt omkring förstärks.  De höga bärverkshöjderna bidrar än mer till den omänskliga skalan och skapar utsatthet. Att vara i ljus och blicka mot mörker upplever de flesta som farligare än att vara i mörker och blicka mot ljuset.  
Lyktornas placering nära fasaden gör att de utnyttjar ytan som reflektor för ljuset. Lyktans sken når även delvis över gatan och lättar upp det massiva bladverk mittemot. Gamla rådhusets belysta fasad fungerar som en fond i bakgrunden och bidrar till att tydliggöra djupet och riktningen i rummet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar