Mörker blev till ljus


Sofiakyrkan ligger i västra centrum i Jönköping. Det har länge varit en rätt mörk passage för de gångare och cyklister som passerat där. Men denna plats har fått ta del av ändringens vindar. Mörkret har skingrats och nu kan glada kvälls flanörer se var de med sina fötter kliver på väg hem genom den berusande sommarnatten. Mer ljus för mindre energi är melodin, som vanligt, när det handlar om att göra om en gammal anläggning. Dessutom med bättre visuell komfort som resultat. 
Innan bytet. Visserligen faller en del ljus på fasaden men i övrigt mycket mörkt,
detta trots att det vid tillfället var vit fin snö på marken. 



Efter bytet är det betydligt ljusare i parken, utan att det går åt mer energi för det. Även de vertikala ytorna fick sin beskärda del av ljuset. De vertikala ytorna bidrar dessutom i större utsträckning än de horisontella till att forma rummet. Eventuellt kan man gå vidare med att lyfta fram byggnaden ytterligare. Samtidigt finns det en storhet att dess mörka silhuett vilar i natten. Ett bombastisk monument från förr som strävar upp i nattens mörker mot nya himlar.


2 kommentarer:

  1. Mats Kristiansson22 augusti 2011 kl. 12:40

    Oj sådan skillnad! Snyggt jobbat.
    Metalhalogen 70 w ?
    Ser ut lite som terminal Louis poulsen eller är det något liknande armatur.

    SvaraRadera
  2. Det är en armatur från Noral, samma har använts i Gränna centrum. Ska försöka komma ut och dokumentera Gränna någon afton så kommer en jämförelse från en annan plats.

    SvaraRadera