Det händer och vänder i Jönköping

Så fortsätter arbetet med att göra skäl för uttrycket, Jönköping, Ljuset vid Vättern!

Just nu är det mycket som sker i Jönköping. Ett nytt ramprogram för södra  Munksjön är under framtagande. Ett enormt område som ska omvandlas från fabriker till bostäder och stad. Om det kan ni läsa här!

Vidare kommer det byggas på Östa och Västra kajen i staden. Projekt som i stort och smått kommer ändra stadsbilden, förtäta staden och göra hela Jönköping än mer intressant. Mycket spännande att få vara en liten del i allt detta. 
En första åtgärd är att börja göra om våra gång- och cykeltunnlar. Det är en del i trygghetsprojektet som pågår här i staden. Tre tunnlar är nu klara och resultatet är mycket lovande. Det handlar mycket om att pröva material, teknik och gestaltning för att skapa en helhet, minska klotter och öka tillgängligheten. 

Tunneln är mellan Liljeholmsparken och Knektaparken. 
På plats är det ett bevis på att jämn belysning inte måste till för att skapa skönhet och trygghet.

Tunneln under Kungsgatan. Taket målat ljust för att kunna gå ner i effekt inne i tunneln. Markeringar i anslutning till tunneln samt i sidotrappor. Här ger även armaturen en skuggbild av de som går i trappan som förvarnar cyklister innan någon kliver ner på banan. 

Även denna under Kungsgatan. Hela tunneln målats vit och endast ena sidan har armaturer, nu med 20W metallhalogen. Utanför har ett ribverk i trä fått en bakbelysning för att lätta upp in och ut passering i tunneln. I stort sätt inget klotter och absolut ingen förstörelse av träribborna har uppstått än. Här ska påpekas att belysningen efter och innan tunneln ännu inte är åtgärdad. Därav det svarta hålet. 
Detta var utgångspunkten, högtrycksnatrium i tunneln, inget utanför. 

2 kommentarer:

  1. Måste säga att Tunneln är mellan Liljeholmsparken och Knektaparken blev väldigt vacker! Mins när jag bodde i Jönköping hur mörk den var!
    /Ida Järlsjö

    SvaraRadera
  2. Sublimt fint med de pendlade armaturerna i Tunneln! Var ifrån kommer dem? MVH Kim Höglund

    SvaraRadera