En måndagstanke återanvänds

Det är inte lätt när det blir fel. I Karlstad fick en företagaren först ett bygglov på en LED skärm i staden. Sen fick hon sitt sändningstillstånd indraget av samma kommun efter överklaganden. Den bländade, ingen tvekan om den saken, lös in genom sovrumsfönster. Men problemet var just att ingen visste varken ut eller bak. Att vi kommer få fler och fler liknande fall är jag personligen rätt övertygad om. Att planerare, tjänstemän, installatörer och försäljare överlag är rätt okunnig på att ljus inte stannar där de vill eller att det finns ljus även där man inte tänkt sig är ju ingen större nyhet. Det som dock är förvånade är att det inte finns någon konsensus runt hur man hanterar detta. Allt som oftast hittar man hänvisningar till att ”det skall helst inte blända” eller ”man bör väga belysningen mot om givande ljus” Hur skall vi kunna bygga ett samhälle på denna premiss? Okunskapen är stor och behovet av agerande allt mer stigande.

På huset till vänster kan små armaturer anas på fasaden. 
Förra våren guidade jag en grupp på studiebesök i London. Vi skulle där betrakta en smakfull fasad-belysning som använde mycket lite energi och väl följde den arkitektoniska formen på huset. Döm om vår förvåning då vi inte såg denna ljusinstallation för allt ljus. På bilden ser ni detta fenomen mycket väl. Stackars den fastighetsägare som till och med låtit färga in sina 20W metallhalogen lampor i fasades färg och nu såg han inget av det ljus som de gav.




Fenomenet kan dyka upp i mindre skala också. Bild två är ett exempel från Jönköping där en ny prisskyllt på en mack färgar in en hel fasad med sitt sken. Avståndet mellan skylt och fasad är ändå över 40 meter.

Vi behöver verkligen börja tänka på vad som görs. Varför sätts så ljusstarka skyltar upp? För att se budskapet behöver man ju knappast den nivå som dioderna ger i dessa fall.

Nej kärra läsare. Även här behöver den kunnige belysningplaneraren stiga in och göra sitt hantverk. Även här kommer framtiden att ha behov av den kunskapen som vi kan bidraga med. Även här måste vi ta tag i energifrågan, gestaltning av vår stad och stå upp för det goda rummet.
Möjligen en till bransch att tjäna sitt levebröd på, utbilda och upplysa (eller nedtona) skyltbranchen. Se där, ett tips att följa upp, gratis från mig till er.

1 kommentar:

  1. I Nässjö finns en svagt belyst banderoll på Mekonomen mot en mörk bakgrund. Den blir nästan vacker på den platsen. Jag skickar en bild till hösten. Tänk om det gjorts fler sådan fel. Jag slår vad om att okunniga tycker att den lyser för lite för att vara en"reklamskylt". För mig lyser den precis tillräckligt.

    SvaraRadera