Vilken lampa är bäst?



Ofta får jag frågan, vilken lampa/armatur är bäst?

Ofta blir svaret, jag vet inte!

Trots 10 år i ljusets tjänst går det inte att börja i den änden. Det går inte att säga att det finns en armatur, en ljuskälla, en teknik som är det bästa. Det beror alltid på en mängd faktorer. För vem belyser jag? Vad ska synas och inte synas och på vilket sätt? Hur ser underhåll och drift ut? Och en mängd andra frågor som ska besvaras. Dock finns det fyra punkter som jag alltid återkommer till. Fyra viktiga faktorer som alltid måste tas med för att det ska bli bra. Klart det finns fler aspekter. Men dessa fyra är ofta i focus. Det är standarder, planering och teknik, styrning och sist kontrakt.

Det finns alltid i ett större skifte i historien flera osäkerheter. I LEDs utveckling i dag ser vi just villrådigheten i hur vi behandlar standarder eller rätt och slätt avsaknaden av standarder. Vi söker nya sätt att mäta och verifiera. Ifrågasätter Ra index och söker nu metoder som TM30-15. Försöker finna livslängdsbeskrivningar som blir fattbara för slutanvändaren. Vi lever i en tid av villfarelse. Allt detta kommer att landa i olika mer eller mindre bra metoder och beskrivningar som gör att vi förstår bättre. Men det tar tid och i denna mellantid är problemet att veta vad som ska köpas, installeras och driftas.

En annan risk vi ser i ett teknikskifte är just den uppenbara fördelen. En LED lampa sparar mycket i jämförelse med exempelvis halogenlampa. Så mycket att när någon byter till nyare väljs ofta styrsystem bort då besparingen ändå är så stor att slutanvändaren är mer än nöjd. Att sedan ett styrsystem skulle kunna spara än mer blir i beställarens ögon bara p marginalen och därför uteblir den optimala besparing. Detta lider så väl plånbok som miljön av.

Det tredje blir att det allt som oftast slentrianmässigt börjas i fel ände. Den lätta vägen är att se till tekniken först och inte till användandet och planeringen. Att bara välja en energieffektiv armatur med energieffektiv ljuskälla är sällan svaret. Det är hur denna ska användas som är viktigast. Först när ett projekt har definierat när det ska lysa, hur det ska lysa och för vem det ska lysa så väljs vad det är som ska åstadkomma detta lysande. Utan att först välja hur ett rum ska upplevas är det vansinnigt att prata teknik. Sen ska alltid den bästa tekniken för just den uppgift som stipulerats, väljas så klart.


Samma typ av loftgång, samma armatur (opalicerad plastplafont) med samma ljuskälla (18W kompaktlysrör) och två olika planeringsval. Det gör all skillnad i värden hur du använder ljuset. Att välja en bra eller dålig armatur borgar inte för ett bra resultat. Det är planeringen som gör skillnaden.

Den fjärde viktiga punkten är hur vi bygger våra processer och våra kontrakt. Här är det mycket lång väg till bra incitament för den sanna energibesparingen. Ta en sådan enkel sak som ett kontorslandskap i en hyresfastighet. Hyresgästen vill byta till en bättre och energisnålare belysning och går då till fastighetsägaren med sitt önskemål. Denna räknar på vad det kostar att byta armaturer och lägger inköp och arbetskostnaden på den framtida hyran. Hyresgästen som betalar elräkningen har visserligen då lägre elräkning var månad men en förhöjd hyra. Så var ligger incitamentet till att göra en bra och energisnål belysningsanläggning då? Lösningen borde vara att hyresgästen har ett vist antal W/m2 som denne får ha till belysning, datorer m.m. Går den över det avtalade taket blir det förhöjd hyra. Går denne under så splittra fastighetsägare och hyresgäst 50/50% av vinsten och båda har ett incitament för att göra fastigheten energisnålare. Vi ser många exempel på liknande kontrakt och vanor inom byggprocessen och planeringsprocessen som missgynnar att vi får bättre och billigare belysning.

Så de fyra stegen till bättre, visuellt vackrare och mer energisnål belysning är:
att välja funktion före teknik men alltid bästa teknik för uppgiften
att få fram tydliga och fattbara standarder.
att alltid planera bra styrsystem (bra som i att användarna förstår att använda dem)
att skapa bra kontrakt mellan hyresgäster, planerare, fastighetsägare, byggare och tillverkare

Först härigenom kommer vi närma oss den bästa av belysningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar