I vår byggprocess eller i beställarleden eller för den delen designleden finns nog ingen som inte eftersträvar det perfekta belysningskonceptet? Något som förmedlar en känsla av välbefinnande och visar arkitektur som bäst. Som är energieffektivt, billigt, hållbart och lättskött. Alltför ofta är dock diskussioner späckat med ord som LED och luxnivåer, vilket orsakar ett omedvetet tänkande i riktning mot krav och teknik i stället för att placera frågor om mänskliga behov och belysningskvalitet i centrum för diskussionen. Mer ger inte en teknikutveckling en god ljusdesign?
 Det naturligt vackra ljuset
Kanske har du nyligen seglat på ett solstänkt hav, sett glittret på vågorna. Den blå himlen med sina lysande, vita moln som svävar över vågorna. Du kanske har åkt skidor i glittrande snö. Sett de blå skuggorna vandra allt eftersom solens allt rödare sken försvinner i fjärran. Vandrat på fjället under norrsken som pulserar över den svarta himlen. Eller spankulerat i en skimrande höstskog med gyllene löv ovanför huvudet.
Ofta känner människan hänförelse inför ljuset i dessa situationer. Det tillför energi och glädje. Det skapar det goda rummet. Du kan säkert se det framför dig. Så nästa gång det ska beställas ett projekt där ljus och belysning ska behandlas som en av frågorna, vilka är då aspekterna som kommer först upp på bordet?
Hämmande teknikfixering
LED, så klart, de spar ju energi. Energieffektivisering, budget, livslängd och vilket styrsystem som ska väljas kommer diskuteras. Kommer detta att bidra till att skapa det som upplevdes där i skogen eller på havet? I en tidsålder av högpresterande dioder får jag ofta höra kunder som ganska målmedvetet kombinerar alla sina idéer om bra ljus i en term: LED. Men på samma sätt som känslan av en bra semester inte kan beskrivas genom hänvisning till transportsättet (t.ex. bil eller flyg) kan ordet LED inte hjälpa oss i vårt sökande efter ett lämpligt belysningskoncept.
Naturligtvis kan, vissa tekniska egenskaper, såsom lång livslängd eller högt ljusutbyte bidrar till en ekonomisk belysningslösning. Men som ljusdesigner kommer jag lösa dessa bitar åt dig på bästa möjliga sätt. Det är en självklarhet för mig. Det är mitt jobb. Det jag vill höra är dina förväntningar av den önskade atmosfären och de individuella ljuseffekter och vad du vill med ljuset. Som vad vill du uppleva på din semester? Jag ordnar så du kommer dit på bästa sätt.
Idén i första hand
Den frihet som kunden i första hand tror sig få när denna tänker i termer av lysdioder ger ingen garanti för en lyckad ljusdesign. Det första utkastet för framgångsrik ljusdesign bör vara resultatet av ett utbyte av idéer om ljuskvalitet i ett nära samarbete med andra områden som inredning, dagsljuinsläpp och slutanvändarens behov. Baserad på de värden som där ur kommer kan sen en god belysning strategi utvecklas och varefter lämpliga ljuskällor, armaturer och styrsystem slutligen kan väljas.
Införandet av ny teknik för att skapa ljus - en gång i tiden var det lysröret, det är idag LED –förändrar i sig inte processerna för kvalitetsljusdesign. Belysningskonceptet har prioritet, och lampan är bara ett verktyg för att genomföra detta koncept. Sen behöver vi bra ljuskällor, energieffektiv teknik, funktionell styrning, bra installation etc. Det är ingen motsättning. Det är ett bra verktyg. Skillnaden är som när vi bygger vår veranda. Förr gjordes det med spik och i dag skruvar vi snabbt ihop den i stället. LED är min skruv.
Siffrorna säger inte hela sanningen
Den nuvarande belysningsnormen EN 12464-1 kan lite grovt sammanfattas i några få siffror. Som exempelvis den lämpligaste belysning för en arbetsplats är dessa 4 värden: belysnings ≥ 500 lx, bländtal ≤ 19, likformighet ≥ 0,6 och färgåtergivning ≥ 80. Där har du talen, uppfyll det och du har en god arbetsplats? (ja det är generaliserande och förenklat, men skulle vi gå igenom hela tappar vi tempo här, eller hur?) Ofta är det bara siffror som får styra hela byggprocessen från ide till färd installation vad gäller belysning. Dessa tal blir normen som vi vilar hela vår arbetsmiljö på. Ingen som skulle beskriva en vacker naturupplevelse skulle reducera det till bara sifferparametrar. Ingen skulle välja sitt resmål på semestern utifrån fyra siffror såsom kvadratmeter på hotellrummet, antalet rum, takhöjden och energiförbrukningen.
Som att beställa en pizza utifrån hur stor diameter den har och hur snabbt den bakas. Eller utifrån att du vill den ska smaka tomat, få dig känna lukten av basilika och det ska kruncha när du biter i kanten på den. Troligen får du en bättre pizza om du ger pizzabagaren de senare kriterierna än om du uppger önskad diameter och begär att det ska gå snabbast möjligast.
Med fokus på människan och upplevelsen
Först bör fokus ligga på våra mänskliga aspekter. Först bör vara att du som kund får vad du vill ha. Vill du ha en upplevelse och god visuell arbetsmiljö eller vill du ha 500lx? Nu är det ingen motsättning i dessa två påståenden. Men bara att beställa utifrån andra värden än just lux och lumen gör att du också får något annat.
Om fokus för ett belysningskoncept först och främst är på installerad effekt, armaturen och teknik förloras troligen värden som mänsklig perception och välbefinnande. Vi ska ha med det också, det är viktigt. Men det är inte det första vi ska titta på. Genom att fatta beslut om den kvalitativa ljusdesignen kan vi frigöra oss från en allt för enkel eller naiv förståelse av belysning och belysningsteknik som den första självklara lösningen. Det är också självklart att en hållbar ljusdesign varken ignorerar energieffektiva ljuskällor och armaturer eller tekniska och ekonomiska aspekter.
Bra belysningskoncept måste ha helhetsperspektiv på funktion, psykologi, arkitektur, ekonomisk effektivitet och ekologi. Bra belysning sätter brukaren och människan i centrum. Bra belysning tillfredsställer både beställaren, ägaren och brukaren. Annars kan vi varken kalla dem attraktiva eller hållbara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar