Lux fällan





Det diskuteras ibland hur mycket Lux som behövs på ett golv, på en väg, i en stad m.m. Har nyligen funnit ännu ett exempel på hur löjlig just den debatten kan bli. Men innan jag säger mer ska jag säga att mäta Lux inte är förkastligt, det kan vara nödvändigt. Men inte för att beskriva hur vi kommer att se något.
Exemplet nedan är en gång- och cykelväg. Nu råkar körbanan vara våt och därigenom reflekterar den ljuset lite mer och på ett lite annat sätt än när den är torr. När så denna vägs ljusbild studeras i vått tillstånd upptäcks att den är väldigt fläckig. Ljuset syns som stora fläckar från armaturen/stolpen och mot betraktaren. På andra sidan stolpen verkar det vara ett mörker. Är det en konstig asymmetrisk ljusbild? Har någon riktat lampan fel? Nej det är elementär ljuslära.
Ljusets ingångs vinkel mot den våta ytan är samma som dess utgångsvinkel. Eftersom vi inte ser ljusstrålning så ser vi inget av det ljus som faller bort från stolpen, bort från betraktningsvinkeln. Den reflekteras åt andra hållet helt enkelt. Det är lika mycket infallande ljus på båda sidan stolpen, det vill säga lika många Lux. Dock är upplevelsen av de olika ytorna helt olika. I torrt tillstånd uppstår inte detta fenomen då ytan är så skrovlig att den reflekterar ljuset åt flera olika riktningar, inklusive "bakåt", mot betraktaren.
Nästa gång Luxdebatten uppkommer så ta en funderare på vad som verkligen diskuteras. Är det luminansen, infallande strålningen eller bara rätt och slätt upplevelsen av rummet som är viktigt?


Ljusbilden syns från stolpens centrum
och mot betraktaren på denna våta cykelbana. 
Samma cykelbana från andra hållet.
Nu syns ljusbilden på denna sida stolpen. 


2 kommentarer:

  1. Självklart är det hur många lux som är det viktiga. Speciellt viktigt är det att inte falla under 150 lux under rulltrappor, i det där triangulära mystiska rummet som ingen helst vill se eller använda...
    ;)

    SvaraRadera
  2. Jo du har ju rätt så klart. Jag syslar ju bara med ute ljus just nu så rulltrappor har jag ingen aaaning om hur de ska belysas.

    SvaraRadera