Hur långt har LED kommit?


I en rätt nyligen utgiven ny rapport från energimyndigheten i USA hittar man en del intressant. De har tittat på halogen kontra LED på ett konstmuseum. Det händer saker på den emiterande fronten kan man minst sagt säga. Hela rapporten hittar ni här
http://apps1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/ssl/2011_gateway_schnitzer.pdf

Det visar sig att en majoritet av de tillfrågade besökarna valde LED belysningen som den som belyste konsten bäst. Det var inte en av de valda LED lamporna som stack ut men halogenen kom efter dem alla.

Slutsatser de drog av det hela.

Lite slutsatser som står i rapporten!
Demonstrationen visar att noga utvalt LED-ersättningslampor kan erbjuda en likvärdig eller till och med förfördelat utseendet på konst i jämförelse med halogenlampor, samtidigt som du använder endast en bråkdel (14% i detta fall) av dennes energianvändning. 
Både konstnären och museet personal, som förväntas ha höga krav på synlighet och färgåtergivning av konstnärliga detaljer, var mycket nöjda och gav bra kritik till denna teknik och ser fram emot att testa den på framtida utställningar.

Några råd de tog fram
Se LED-lampor i lysa innan du köper dem. I detta galleri har flera LED-lampor testas för skenbara färg (CCT), färgåtergivning, kvalitet och storlek, ljusfärg från lampa till lampa. Flera av LED PAR lampor från andra tillverkare testades men var dåliga och användes inte i undersökningen. Alla lampor hade liknande färg och specifikationer , men såg väldigt annorlunda väl installerade. Detta är ett kritiskt steg i att välja LED ersättnings lampor. CRI kanske inte motsvarar önskad färgåtergivning.

Även inom ett urval av lampor från samma tillverkare fick de välja bort en del lampor på grund av för stora inbördes skilnander.

Energibesparingar ensamt garanterar inte en snabb återbetalning på LED-lampa investering ekonomiska återbetalningstid priser. Även om detta konstmuseum som visade en 86% minskning av effekten, blir återbetalningstiden 9 års drift på grund av mycket låg effektförbrukning samt den höga kostnaden för LED-lampa, och den relativt låga kostnader för arbetskraft för ersätta museets accentbelysning. 

Om noggrant utvalda, kan LED-ersättningslampor erbjuda en likvärdig eller till och med föredra utseendet på konst. Varm vit LED finns nu med ett spektrum som tillåter en bred palett av färger (inklusive nyanser av grått) ska visas korrekt och attraktiv. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar