Hålls ljusriktningar och ljusnivå under kontroll kan utsikter
bevaras samtidigt som det ändå är en trivsam miljö.
Här Piren i Jönköping


Att beskåda stjärnhimlen är numera ingen självklarhet i en stadsmiljö. Ljusföroreningar är en oönskad konsekvens av utomhusbelysning och kan vara till exempel himmelströljus, missriktat ljus och synnedsättande
ljus eller obehagsbländning. Det finns både ekonomiska, gestaltningsmässiga och miljömässiga fördelar med att minimera dessa ljusföroreningar. För att minska himmelströljus måste ibland belysningsnivån sänkas och ljuset riktas dit det behövs. Det ljus som inte faller på någon yta är slösat ljus. Sen finns det ju ytor som rör sig, gångare, cyklister m.m. Då kan det behöva planeras ljus som finns där när ytan passerar.
Gatans ljus ska inkräkta så lite som möjligt på bostadsfönster, främst sovrum. Detta  åstadkommer man genom god planering och höga teknikkrav på armaturer, reflektor.
I områden där exempelvis fladdermöss och nattfåglar kan störas, bör behovet av belysningsanläggningar noga övervägas och utredas. Även belysning som slår ned i vatten kan påverka fiskar under lekperioder. I samma resonemang blir styrning och ljusreglering åtgärder att använda för att minska anläggningens biologiska inverkan.
 Mer om belysnings påverkan på djur finner du här.

Men allt detta är ju självklarheter. Eller det borde vara. För på så många platser sitter det lampor som är till ingen nytta, lyser på ingenting eller på något som inte behöver bli belyst. På kontor går folk hem utan att släcka. Byggnader planeras utan styrsystem för belysning och mils vid med vägarmaturer står och brinner natten igenom utan att någon är där. Så ta ditt ansvar och gör något. Släck en onödig lampa, irritera en kollega genom att stänga av belysningen när denne glömt det eller inte brytt sig. Tjata på alla att styrsystem är det nya svarta, både inne och ute.

Dessutom är ljus en demokratisk fråga. Är det rätt att minoriteten slösar energin? Får vi behandla vår nutid på detta sätt för framtiden att städa upp? Slänga ut ljus i rymden till föga nytta.  Det ljus som far ut i rymden är slösat ljus. Det faller inte på någon yta och därmed kan vi heller inte använda det till vårt seende. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar