Från fornstora dar


Ibland händer det att man har möjligheten att studera gammal mästares verk. För vist kunde man detta med ljus även förr i tiden. I detta fall hade jag förmånen att få besöka Länsresidenset i Jönköping. Här fanns flera fina ljusskatter att beskåda från svunnen tid. Byggnaden är uppförd i nyrenässansstil. När byggnaden stod klar 1886 inrymde den såväl landshövdingens residensvåning som hela länsförvaltningen med landskontor, landskansli samt lantmäterikontor. Armaturerna på bilderna är från tidigt 1900 förutom kristallkronorna som är äldre men senare elektrifierade. En fråga som uppkommer är hur man ska hantera att glödlampan nu försvinner. Det blir en bevarandefråga, komemr vi kunna uppleva hur dessa rum såg ut förr utan att också ha den teknik tillgänglig som de använde? För flera av armaturerna kommer ge helt annat resultat om man stoppar i en lågenergilampa, LED eller för den delen halogen. Även om halogenen är ett hyggligt substitut.
Det svåra i att förmedla är att få korten att efterlikna det man upplever på plats. Men en liten föraning om dess härlighet kan man få även i dessa bilder.

Denna fina lanterna fanns ursprungligen i entrén men vid en renovering har den fått flytta till en mer undanskymd plats. Lägg märke till hur ljusspelet på väggarna blir. En subtil och organisk gestaltning av ljus och skuggor. Armaturen är sammanfogad av fyra välvda glas i två lager, rött och vitt, som har slipade mönster i sig. Ett smycke även som släkt.
Dessa armaturer sitter i hela trapphuset. Små plåtblommor i vit emaljs som hänger i hörnen i varje trappavsats.  Även här ett skuggspel som är mer markant och skapar en viss dramatisk effekt på väg upp för trapporna. Samtidigt ett fullgott ljus för att forma hela rummet och säkerställa en god visuell ledning i trappan. 
Kristall kronor i rad och kubik. Rum på rum öppnar sig i en lång rad och fyra stiliga pjäser dinglar i taket. Vill man veta mer om dessa tingestar kan jag rekommendera boken Magiskt ljus (http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=853752%2FID) Underbar skrift som går igenom allt från olika stilar till hur man sköter sin krona.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar