I had a talk with the shadow and the light

I våran omvärld använder vi allt mer ljus till att illuminera vår omvärld. För mig som ljusdesigner är det alltid roligt att få mer uppdrag. Få fler platser att pröva mina kunskaper på. Att få än mer vackra, fantastiska och lysande projekt att jobba med. Men ända sedan 1886 då vi införde den första elektriska permanenta belysningen i Sverige har vi använt mer och mer energi till belysning. Detta hade varit ett mindre problem om all vår el var helt fri från miljöpåverkan. Men fortfarande hade det varit ett problem. För ljuset påverkar mycket utöver just tillverkning, elanvändning och miljöpåverkan vid destruktion. Vi skapar ljusföroreningar också.

Begreppet innefattar i grunden flera olika fenomen:
Skyglow eller himmelsströljus - ljusning av natthimlen som uppkommer över urbana områden
Himmelsströljuset ger framförallt påverkan på astronomiska observationer. Inte bara professionella undersökningar via teleskop utan hindrar oss som människor att se stjärnorna och natthimlen så som den är av naturen. Det påverkar också djurlivet och kan förändra fåglars flygningar, fladermöss boendeplatser och groddjurs parning.
Himmelströljus är tydligast vid dimma eller låga moln.

Bländning - Överdriven ljusstyrka som orsakar visuella obehag eller för stora kontrastskillnader mellan ljus och mörker
Bländning är ett problem så väl ute som inne i våra olika miljöer. Det vanligaste som vi nog känner igen är mötande trafik på natten. Men vi har också många parkarmaturer som bländar. Skyltar som är för starkt lysande. Och även lite bländning kan temporärt slå ut stora delar av synen för ett åldrande öga eller olika typer av synnedsättning. Bländning gör att vi upplever mer mörker i vår omgivning. Mörkret blir mörkare så att säga.

Ljusintrång - ljus som faller på ytor där det inte behövs eller avsedd att belysa
Ljusintrång är allt från gatlyktans sken in på din tomt till grannens garage armatur som lyser in genom ditt lägenhetsfönster. Det kan vara felriktade armaturer som lyser på ingenting eller förändrade förhållanden där en armatur inte längre fyller sin rätta situation. Det kan också vara skylfönstrets allt för starka sken ut på gatan och idrottsplatsens felaktigt planerade belysning som strålar ut över nejden.

Clutter eller Visuellt virrvarr- ljusa, förvirrande och underligt placerade grupper av ljuskällor
Då jag inte har något bättre ord än Clutter benämner jag det så länge som visuellt virrvarr. Det handlar om ologiskt placerade armaturer och ljusbilder. För många eller konstigt uppställda armaturer som skapar förvirring i rummet. Som inte ger vägledning till hur rummets användning ska vara. Kan vara så att rummets stråk, in och utgångar inte blir tydliga.
Bländning och visuellt virrvarr i exemplariskt exempel

Genom att jobba med ljusföroreningar kommer vi få bättre visuell komfort i vår vardag. Vi kommer också få bättre energianvändning. För ljusföroreningar är slösad energi. Dessutom kommer vi få nya upplevelser av natten om vi dessutom planerar mörkret. Vi kan i vår urbana miljö skapa platser som tar tillvara på det naturliga ljusets inneboende egenskaper och utnyttjar det. Men det kräver att vi har med frågan om att planera för obelyst eller för mörker i ett tidigt stadium.

Så det vi behöver göra är att:
Optimera synlighet på natten för vad vi vill ha belyst
Optimerra nattens sken på de platser vi vill ha naturens ljus kvar
Minimera energiförbrukningen
Minimera påverkan på miljön och oss själva
Minimera bländning
Minimera ljusintrång

Vi kommer inte gå tillbaka till en helt obelyst värld, någonsin mer. Och hur mycket vi än anstränger oss för att ta fram mörker kommer vi ändå se mer. Vi kommer få andra ljusupplevelser av mörkret. Eller som det sjungs
Just because it's black in the dark
Doesn't mean there's no color
Laleh - Colors 

1 kommentar:

  1. Hej! Jag skriver ett examensarbete om belysning i trädgårdar och undrar nu om jag inkludera med din bild på visuellt virrvarr? Om så, vad skall jag skriva under bilden och i bildkällförteckningen? Ditt namn, och företag eller blogg?
    Stort tack på förhand!
    Obs, denna uppsats kommer ej publiceras online, det är en trädgårdsmästarutbildning. Men jag skickar den givetvis till dig för godkännande om du så vill!
    MVH,
    Siri Brehm

    SvaraRadera