Jönköping mörknar

Ibland uppkommer frågan hur mycket energi en kommun kan spara i ett belysnings projekt. Jag brukar då hävda att oändligt är en bra siffra. Eller för att vända på det, inte göra av med någon energi alls gå alldeles utmärkt. Det är ju bara att inte installera något alls. Det kallas att planera mörker. Billigt i drift och lika billigt i installation. Det kanske låter som ett skämt men det är det icke. Just i skrivandets stund har Jönköpings stad tagit steget att göra sin första affärsgata där kommunen inte installerar några lampor alls. Vi har sedan tidigare mörkerplanerade projekt. Bland annat ett bryggsystem på östra sidan av Munksjön. Där diskuterades om vi skulle belysa och i så fall hur. Vi landade i att det ska vara vilande i det naturliga ljuset och mörkret. Vi har små parker som inte planerat ska vara utan belysning. Men vi har inte gjort detta mitt i centrum, på en gågata tidigare.

Kommer det att bli mörkt då? Nej inte på denna gata. Den är flankerad på båda sidor med stora skyltfönster som kommer lysa upp gaturummet. Ljuset därifrån räcker mer än väl för gatans belysning.

Vad händer då om en butik släcker ett av skyltfönstren? Inte mycket, det fönstret syns sämre. Men den totala mängden ljus räcker för att ett eller två fönster kan vara släckta och ändå vara tillräckligt på gatan.

Men om butikerna inte vill betala för ljuset på gatan? Det gör de redan, ingen butik med självaktning vill släcka sina skyltfönster. Det är deras reklam för förbipasserande. Klart de vill visa upp sina varor. Så det är inte en extra pålaga på fastighetsägare och butiksägare. De ska inte göra något nytt, de ska göra det de ändå gör. 

Men om alla butiker går i konkurs eller bygger om exakt samtidigt då? Ja då blir det mörkt där. Jag tror dock att om det blir papp i alla fönstren kommer det kännas rätt övergivet och otäckt även om vi belyser gatan. Dessutom kan vi i kommunen gå in med någon peng och sponsra en ljusstudent, en konstnär eller ljussättare att göra installationer i fönstren så får vi ändå ljus på gatan.

Skulle det ändå uppstå något oväntat i gaturummet i framtiden så har vi option på el dosor uppe på ena fasaden så vi kan sätta ljus därifrån. Dessa har redan fördragna rör ner till våra egna gatuljus slingor i marken.

Detta fungerar på vissa platser, där förutsättningarna är de rätta. Gaturummet kan inte vara för brett, det bör vara ett välplanerat rum. Tänkte måste tidigt in i processen. Som alltid, utgå från platsens förutsättningar. 

Fler frågor?

En affärsgata i Borås där gatubelysningen gått sönder. Ändå är den väl upplyst av skyltar och skylltfönster. Dessutom är ett fönster mitt på gatan på vänster sida släkte. Ett bra exempel på att det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar