Så har det testats lite till. Kan vi skapa en stjärnhimmel under Vindbron som gnistrar i vattnet var frågan.
Svaret är ja, men inte så som vi prövade från början. Testet var lika enkelt som en kanot är vinglig.
Material,:ett ljusnät, 20 meter kabel, tejp, buntband, en kanot och två entusiastiska ljusdesigners.
Efter att vinglat omkring under en bro utan fäst punkter ett tag, fick vi upp nätet hjälpligt. Funderade över el-säkerhet lite kort och körde igång det hela. Resultatet var lysande men inte bra. Vist gnistrar det och lyser i vattnet. Vist kommer det synas på håll och flera vinklar. Vist hänger nätet som en trasig trål. Men det ska ju vara gnistrande punkter, inte en ljusmatta. Så nu flytta isär ljuspunkterna, eventuellt blanda lite ljusfärger, hitta på ett bra upphägningssytem, få ut dem över hela brons undersida och EUREKA vi är i hamn. (Eller rättare sagt vi är i kanalen)
Förhoppningen är att ni i höst eller vinter ska kunna njuta av den uppdaterade belysningen längs hamnkanalen. Låt oss i dessa tider kalla det, Belysning Hamnkanalen 2.0
Någon frågade om fiskars väl och ve? Självfallet har jag tittat på detta. Hamnkanalen är ingen lekplats för någon fiskart eller annan känslig vattenlevande art. Och den begränsade ljusförorening som vi nu bidrar med är försumbar i jämförelse med vad som redan stråla ner från gator och gång vägar runt kanalen. Men vill man veta mer om djurs påverkan av artificiellt ljus kan man finna det här!
Gyttrigt och inte så roligt, nej gör om och gör rätt! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar